söndag 7 april 2013

Distriktsstämma 2013, inledning


Distriktsstämma 2013

Välkomna till årets distriktsstämma med Centerpartiet Skåne!

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik.

Vi är sociala, decentralistiska och gröna. Vår politik bygger på rättvisa och hållbarhet. Den är jordnära och frihetlig.

Vi är en öppen folkrörelse som välkomnar alla som delar vår vision om en friare och bättre värld.

Vår idédebatt hämtar kraft och inspiration från människors livsvillkor i hela landet och vi arbetar med alla samhällsfrågor.

Vi ser samhället som större än bara staten och som en gemenskap där alla behövs. Staten är till för människan – inte tvärtom.

Våra gemensamma system måste vara uppbyggda så att flickor och pojkar, kvinnor och män, har samma möjligheter. Vi vill se ett samhälle fritt från våld i hemmet, människohandel och prostitution.

Det borde i vår tid vara möjligt att leva väl och växa överallt i vårt land och att göra det i harmoni med ekosystemets kretslopp.

Centerpartiet ska vara det ledande partiet i miljöfrågor. Vår miljöpolitik har gjort det möjligt att kombinera starkt miljöansvar med god ekonomisk tillväxt. Sverige har både möjlighet och skyldighet att inom mindre än en generation bli ett samhälle med hundra procent förnybar energi, helt fritt från fossil energi, där Centerpartiets vision är ett samhälle utan kärnkraft.

Nyckeln till en hållbar framtid är att frigöra människors kreativitet och skaparkraft oavsett var i Sverige eller världen man bor.

Frihet i Centerpartiets mening är inte förunnat de få och de priviligierade. Alla människor, oavsett bakgrund, ålder eller härkomst, ska ges möjlighet att utöka sina livschanser och känna frihet. När vi stärker möjligheterna för dem som har det sämst, lyfter vi hela samhället. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala möjligheter i livet.

En offentligt finansierad skola, vård, omsorg, brottsbekämpning och ekonomisk grundtrygghet främjar social rörlighet och värnar omsorgen om varandra. Efter ett avslutat arbetsliv ska man vara trygg i försörjningen för resten av livet.

En viktig del av tryggheten är rättstryggheten. Ingen har rätt att ta ifrån oss vår frihet och trygghet genom kriminella handlingar.

 Den enskilda människans initiativkraft, företagsamhet och ansvarskänsla är grunden för ekonomiska framsteg. De är de människor som startar, driver och utvecklar företagen som skapar jobben i hela vårt land. Goda villkor för entreprenörer, egenföretagare och små företag är därför avgörande för att skapa nya jobb. Centerpartiet ska arbeta för att minska den administrativa bördan för små och medelstora företag.

Sverige ska ha en välfungerande marknadsekonomi. Viktigt är också att näringslivet får konkurrensneutrala regelverk som möjliggör utveckling på en konkurrensutsatt världsmarknad.

En allt mer globaliserad värld och ett Sverige i förändring kräver en mer flexibel och inkluderande arbetsmarknad. Särskilt utsatta är människor på platser som hamnat i en negativ spiral av utflyttning, alltmer frånvarande samhällsservice och försvagade nätverk mellan människor.

Eget arbete är fundamentalt för såväl frihet som trygghet för den enskilde. Alla hinder som står i vägen för att anställa måste granskas och så långt som möjligt undanröjas. Reglerna på arbetsmarknaden ska i lika hög grad skydda de som inte har jobb och svag ställning på arbetsmarknaden som de som har en fast anställning.

Det ska löna sig att arbeta. Våra skatter behöver vara globalt konkurrenskraftiga, stimulera till innovationer och entreprenörskap och göra det möjligt för människor med små inkomster att leva på sin lön.

En levande landsbygd, livskraft i hela landet, konkurrenskraftiga gröna näringar och miljösmarta städer är nyckeln till hållbar utveckling. Det svenska lantbrukets konkurrenskraft, både inom EU och gentemot övriga världen, ska förstärkas. Åkermarken är en begränsad tillgång som måste skyddas bättre. Med olika medel ska självförsörjningsgraden av livsmedel ökas, vilket även möjliggör ökad export av livsmedel av hög kvalitet.

Alla människor ska garanteras sjukvård, utbildning och omsorg samt fysiskt och digital infrastruktur. Järnvägen till samhället, vägen till huset, bredbandet till skärmen och vägen till världens kunskap – alla dessa ska vara öppna och tillgängliga för alla.

Den offentligt finansierade välfärden ska vara av hög kvalitet, jämlik och jämställd samt vara tillgänglig för alla i hela landet. Möjligheten att snabbt få vård i den offentligt finansierade sjukvården ska ges efter behov och inte efter betalningsförmåga.

Genom den dynamik som många olika utförare skapar, kan såväl offentlig som ideellt och privat drivna verksamheter utvecklas. Valfrihet är viktig för människors självbestämmande i livets alla skeden.

Välfärden ska innefatta sociala skyddsnät som förmår skapa en god ekonomisk grundtrygghet. Tryggheten ska vara utformad så att ingen faller igenom samtidigt som den stimulerar till arbete och egen försörjning.

Utbildning är grundläggande i ett demokratiskt samhälle. Alla barn har rätt att få de kunskaper som gör dem till delaktiga samhällsmedborgare. Alla barn har rätt till en bra utbildning, oavsett var de bor. För att öka möjligheterna till och säkra kvaliteten i högre utbildning, behövs det en mångfald av lärosäten i hela landet.

Centerpartiet strävar efter öppna gränser, fri rörlighet samt en generös och human flykting – och invandringspolitik. Fler länder ska vara med och ta ansvar för skyddet av flyktingar. Sverige ska verka för starkare internationella överenskommelser när det gäller flyktingmottagande.

Att snabbt kunna få tillgång till språk, utbildning eller arbete är en grundförutsättning.

Främlingsfientlighet är ett av de mest allvarliga hot vårt samhälle och vår demokrati står inför. Främlingsfientlighet öppnar vägen för återkomst av ideologier vars utgångspunkt är att alla människor inte har lika värde.

EU måste bli smalare men vassare, göra färre saker men göra dem bättre. Unionen måste avhålla sig från att gripa in i t.ex. ländernas skatter, välfärd och sociala trygghetssystem.

Centralmakten i Bryssel får inte utökas på bekostnad av EU-medborgarnas självbestämmande.

Vän av ordning undrar väl nu vad detta var för sorts linjetal och varför - men allt det jag nu har berättat är citat ur Centerpartiets nya idéprogram – ordagrant citerat – och här finns faktiskt många meningar som är hämtade från Skånecenterns remissvar.

Handen på hjärtat: Visst känner ni igen er i Centerpartiet! Visst känner ni igen decentralisering, ekonomisk grundtrygghet, goda livsvillkor och service i hela landet, en utbyggd infrastruktur, offentligt finansierad välfärd, gemenskap där alla behövs, vård efter behov, kretslopp, en levande landsbygd, omsorg om varandra m m.

Framtidsstämman satte ner foten – precis som Annie Lööf och partistyrelsen har gjort. Det är detta Centerpartiet står för!

Återigen välkomna hit och stämman är öppnad!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar