Efter en intressant debatt på Facebook om odling av grönsaker i Sverige känner jag att det finns skäl att fördjupa diskussionen något.
Jag bejakar både den konventionella odlingen, den ekologiska odlingen och kravodlat.
Däremot finns det andra aspekter som kan tas med. En är att ungefär 50 % av den svenska maten är importerad. Det finns vad jag vet, inget annat land som har så låg självförsörjning.
Jag tycker att det är bra om vi köper svensk mat.
Jag tycker att det är bra om vi kan skapa fler arbetstillfällen inom svensk livsmedelsproduktion.
Jag tycker att det är bra med en god lönsamhet i svensk livsmedelsproduktion
Dessa två ”önskemål” är fullt möjliga att genomföra om branschen och konsumentintressena kan enas om hur marknadsföreningen kan se ut. Det finns stora mervärden med svenska råvaror och även färdiga produkter i form av frukt, grönsaker m m.
En viktig förutsättning för att vi ska lyckas är att vi kan producera på likvärdiga villkor som konkurrenterna i andra länder. Det är samtidigt både rimligt och nödvändigt att ställa höga miljökrav på jordbruket och på livsmedelsproduktionen. Vi ligger också i framkant i Sverige på miljöområdet.
När det nu gäller lök- och morotsodling och förbud mot vissa bekämpningsmedel, som EU har beslutat om, är det skäligt att odlarna får möjlighet att ställa om till andra metoder och/eller andra bekämpningsmedel. Dessa finns dock inte utprovade idag även om försök pågår. Odlarna är positiva till en förändring men behöver tid för att klara omställningen.
Det kan vara nya redskap som bättre klarar ogräsbearbetningen. Det kan vara andra, mer miljövänliga bekämpningsmedel, även om inga restsubstanser finns vare sig i morötterna/löken eller i dräneringsvatten från fälten.
Om vi i Sverige ensidigt inför förbudet redan 2011 medan andra länder väntar ytterligare ett antal år inom ramen för EU-beslutet, då hamnar vår egen odling i bakvatten och kan inte konkurrera med importvarorna. Eftersom dessa är odlade på samma sätt som idag blir det ingen miljövinst om vi ökar importen och stryper den svenska odlingen. Kemikalieinspektionen bör alltså ändra beslutet och skjuta fram genomförandet till samma tidpunkt som övriga länder.
Detta är tyvärr inte en engångsföreteelse, utan en del myndigheter ser inte konsekvenserna av sina beslut, som ibland innebär ett snabbare genomförande och ibland går längre än de krav som EU beslutat om. Tendensen och ambitionen att vara bäst i klassen får tyvärr ibland motsatt effekt eftersom andra länder tar hand om den svenska marknaden under tiden.
Vi ska självklart vara rädda om vår miljö och så långt det är möjligt skydda både naturen och oss själva mot skadliga ämnen. Samtidigt ska det vara möjligt att producera mat i Sverige. Vi har duktiga lantbrukare, vi har en miljövänlig produktion och vi har ett bra klimat. Låt oss ta tillvara alla dessa goda förutsättningar istället för att försvåra för både producenter och konsumener.
fredag 23 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar