tisdag 27 oktober 2009

Pensionärer och jobbskatteavdrag

Nu har jag fått det bekräftat! Det kostar att arbeta! I veckans Riksdag & Departement är rubriken på förstasidan "Jobbavdraget täcker inte utgift" med underrubriken "Den som arbetar har inte mer pengar över än en pensionär med samma inkomst." Rubriken på sid fyra lyder "Pensionärens plånbok fetare än löntagarens" med underrubriken "Nettoinkomsten högre än för löntagare visar Riksdag & Departement"
Det är detta jag har sagt hela tiden. Skatten är inte det viktigaste utan vad som finns över att leva på. Det kostar att arbeta. I exemplet används samma kostnader som jag brukar använda: resekostnader, fackföreningsavgift och avgiften till a-kassan. Det är bara synd att en del pensionärer inte vill erkänna att detta är fakta. Visst, det finns ett antal pensionärer på grund av sjukdomar har högre kostnader men samtidigt finns det ett högkostnadsskydd. Det finns också förtida pensionärer som delvis arbetar och där jag fick exempel på att inte allt är 100-procentigt. Tänk själv att vara tvungen att betala in 450 kr/mån till Alfakassan på en lön på 4 800 kr. Detta kan inte vara riktigt och behöver ändras. Trots det, även om det går att hitta personer både bland de arbetande och bland pensionärerna som hamnar utanför ramarna är det dock otvetydigt så, att om ser lite mer generellt på det, har en arbetande inte mer att leva för på samma inkomst trots jobbskatteavdraget. Många i arbetsför ålder har också barn och då minskar det egna konsumtionsutrymmet ytterligare. Många pensionärer bor dessutom billigare p g a lägre eller inga lån på sina bostäder.
Istället för att skapa konflikter mellan den arbetsföra befolkningen och pensionärerna finns det uppenbarligen ett behov av att vi pratar mer med varandra. Det kan ju t.ex. vara bra att veta att flera andra länder i EU har sedan tidigare en beskattning liknande vår nuvarande.
De som är pensionärer idag har gjort en stor insats för vår välfärd men ska den fortsätta att utvecklas - till allas glädje och nytta - är det nödvändigt att fler arbetar både nu och i framtiden. Det är förutsättningen för att vi ska kunna betala ut pensioner både idag och i morgon. Detta borde vi väl i alla fall kunna vara överens om.
Detsamma när det gäller att förbättra de ekonomiska villkoren för de pensionärer som har det sämst ställt. Inkomster mellan 7-10 000 kr/månad ger inte utrymme till så mycket extra vaganser och det är främst denna gruppen som behöver lyftas. Det kan ske på olika sätt. t.ex. genom höjd pension, höjt grundavdrag, höjt bostadstillägg eller höjt äldreförsörjningsstöd. Vilken väg som är bäst kan vi diskutera vidare om. Det viktigaste är att det verkligen sker förbättringar för de som har det allra mest besvärligt - även om det inte är de som är mest klagar mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar