onsdag 11 augusti 2010

Vanskötsel av minkar är oacceptabelt

Alla djur i Sverige ska må bra. Uppenbarligen är det tyvärr så att ett antal minkar i vårt land inte gör det. Djur ska behandlas väl och skyddas mot lidande och sjukdom, samt hållas i en god djurmiljö. Detta är grunden för all djurhållning, oavsett om det är minkar eller andra djur. Vår djurskyddslagstiftning är mycket tydlig och samtidigt en av världens starkaste. Det är dock ingen nytta med en bra lagstiftning om man inte följer den.

Under mandatperioden har Centerpartiet jobbat hårt för att stärka djurskyddet. Vi har tillsatt en utredning som ser över hur hela djurskyddslagstiftningen kan bli bättre. Vi har också sett till att djurskyddet har fått 130 miljoner kronor extra och gjort det statligt, för att skapa förutsättningar för ett djurskydd som fungerar i hela landet.

Men detta räcker inte. Centerpartiet kan därför redan nu lova en kraftig förstärkning av pengar till djurskyddskontrollerna i den budget som regeringen presenterar i höst. Efter de publicerade bilderna på vanskötta minkar har Jordbruksverket också fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för hur de ska komma tillrätta med att minkar far illa. Vi måste gå till botten med frågan och få svar på hur utbrett misskötseln är.

Däremot förstår nog var och en att det är svårt att skapa naturliga miljöer för minkar. Det gäller både ytor, karaktär på ytorna samt deras foder. Eftersom minken äter ägg, fåglar, andra smådjur, vet jag inte om förespråkarna för den naturliga miljön också förordar att vi ska mata dem med levande föda.

Pälsdjursbranschen måste också ta sitt ansvar genom egenkontroller. Vanskötsel av djur är oacceptabelt, oavsett var och hur det sker.

1 kommentar:

  1. Att lägga ansvaret för djurskyddet i Sverige på länstyrelsen tror jag var något av det värsta som kunde hända. Antalet tjänster bara i Skåne minskade då från 22 till 16 stycken. Det är en viss skillnad.

    Att vi har en stark lagstiftning är bra, tyvärr så blir det inte tillräckigt många som döms för djurplågeri, och av de få som döms så är det extremt ovanligt med fängelsestraff. Oftast handlar det om dagsböter.
    Under 2008 ex så var det endast 3 av 62 dömda som fick fängelsestraff, och detta för djurplågeri.

    Läs gärna min blogg om detta på
    http://saraselberg.blogspot.com/2010/06/djurskyddet-i-sverige.html

    Hälsningar,
    Sara Billquist-Selberg
    Norrvidinge

    SvaraRadera