fredag 19 februari 2010

Arbetsmiljöverket försvårar för ungdomar och fattiga

Arbetsmiljöverket föreslår mer eller mindre att det ska vara förbjudet för ungdomar att arbeta när man går i skolan. Detta går stick i stäv med målet att skolan och näringslivet ska närma sig varandra. Det försvårar ju också för ungdomarna att få en förståelse för hur det fungerar på en arbetsplats.
Förslaget går ut på att man får arbeta max 8 timmar per dag vilket innebär att det knappt är möjligt att t.ex. sitta i en butikskassa mitt i veckan. Om man dessutom räknar läxor som arbete är det helt kört.
Med gränsen 40 timmar per vecka och 48 timmars veckovila är det också nästan omöjligt att arbeta på helgerna.
Som grädde på moset ska man också räkna in ideellt arbete. Är du lagledare i ett fotbollslag eller säljer bingolotter för föreningen ska det räknas in i arbetstiden. Stora delar av föreningssverige kommer att gå på knä och kanske omkull.
Vi behöver ha fler ungdomar i arbete – inte färre. Fler ungdomar behöver lära sig att hantera sin egen ekonomi och dessutom är det ett oerhört viktigt ekonomiskt tillskott för många familjer, där det är svårt att få pengarna att räcka till. Förslaget kommer att göra dessa familjer fattigare.
Även om det lär finnas ett EU-direktiv i botten innebär det inte att man ska sluta använda sunt förnuft och gott omdöme. Detta saknas uppenbarligen helt på Arbetsmiljöverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar