lördag 23 januari 2010

Pensionärer och pensioner

Var ärlig om pensionerna!

En del fortsätter att sprida vilseledande information. Förhoppningsvis beror det på okunskap. Jag diskuterar gärna pensioner men det ska ske med ärliga argument.

Det påstås att 258 miljarder togs bort från AP-fonderna för att sanera statens finanser. Den första delen är korrekt men den andra är helt fel. Pengarna överfördes till staten för att finansiera pensionerna till dem som är förtidspensionärer - och ändå räcker det inte till full finansiering. Samtidigt lyftes den utgiftsposten bort från pensionssystemet. Det är alltså inget som har påverkat utvecklingen för övriga pensionärer. Jag vet inte om någon tycker att de som av olika anledningar inte kan arbeta, inte ska få någon pension längre. Ska de ha socialbidrag istället?

Det finns ingen överenskommelse om att ta ytterligare 96 miljarder från AP-fonderna. Han har skrivit detta tidigare och detta är helt fel. Det finns ingen grund för påståendet.

Det figurerar också ett påstående att pensionärerna får 1,6 % mindre köpkraft per år jämfört med de yrkesverksamma. Detta är också helt fel. När man blir pensionär räknas hela pensionsbeloppet upp med 1,6 %, av den anledningen att kostnaderna är högre under de första åren som pensionär än under de sista och därför ska man kunna få mer att leva för under de första åren. Därefter räknas beloppet ner med 1,6 % varje år. Det innebär ju att det blir helt neutralt jämfört med de yrkesverksamma. Det blir ingen urholkning.

Pension är ingen uppskjuten lön. Ingen pensionär har avstått lön för att få den. Det finns inga personliga konton där dessa pengar är samlade. Däremot är tilläggs- och tjänstepensioner en uppskjuten lön eftersom detta är överenskommelser i löneförhandlingarna. Värdeförändringen av dessa medel är dock inte något som vare sig riksdag eller regering är inblandade i.

När det gäller utvecklingen av pensionerna de närmaste åren är det bara att beklaga att den internationella finanskrisen innebär att många pensionärer får sänkt pension. Centerpartiet och alliansen har dämpat minskningen genom att sänka skatterna de senaste två åren men det räcker inte fullt ut för alla. Den enda garanten för att få pension och en ökande sådan är att så många som möjligt arbetar och nu tyder prognoser på att en uppgång kommer snabbare än vad vi tidigare har trott.

Pensionärerna är inte ensamma om att få en lägre inkomst. Det är många arbetare och många företagare som har sett sina inkomster krympa och ibland helt försvinna. Det kan bero på t.ex. arbetslöshet, uteblivna order eller kanske t o m konkurser. Inget politiskt parti vill sänka pensionerna. Vi kan inte heller styra över världsekonomins utveckling.

Till sist: Skatten måste inte vara lika mellan pensionärer och löneinkomster. Det finns många länder med jobbskatteavdrag av olika modeller. Det viktigaste är istället vad man har kvar att leva på. Det innebär att de obligatoriska kostnaderna som a-kassa, fackföreningsavgifter och resekostnader till och från arbetet också ska räknas med. Det som återstår därefter är det intressanta och då blir det faktiskt mindre över på löneinkomsten räknat på jämförbar pension – trots jobbskatteavdraget.

Det finns många pensionärer med låg, ibland mycket låg pension. Det är dessa som Centerpartiet kommer att göra allt för att lyfta – antingen genom högre pensioner eller genom lägre skatter – eller genom både och. Pensionen ska räcka till. Man ska inte som pensionär behöva söka särskilda bidrag för att kunna klara sin försörjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar