onsdag 7 oktober 2009

Burka och nikab - igen!

Öppet samhälle – öppet ansikte!

Först och främst vill jag fortsätta att hävda att vår motion är en motion om det öppna och demokratiska samhället. Det är inte en motion om religion. Vår motion om maskeringsförbud vid demonstrationer är ingen kriminalmotion utan en demokratimotion.

Vi menar att det går en gräns i en demokrati vid att dölja sitt ansikte eller inte. Det finns inget behov av att dölja sitt ansikte i Sverige – ingen är hotad om man bortser från dem som lever under skyddad identitet.

Koppla ihop det med vår motion om maskeringsförbud vid demonstrationer. Vi vill inte att någon ska dölja sitt ansikte på allmän plats, i skolan eller på arbetet. Det hör inte hemma i ett öppet samhälle.

Min värdegrund vilar stadigt på alla människors lika värde och rättigheter. Dessa får endast inskränkas av andra människors lika värde och rättigheter. Jag anser att det är en rättighet att kunna se andra människors ansikte i en demokrati.

Angrepp på religionsfriheten och islam?

Det är många lagar som vi har stiftat genom åren som har tagit makten ifrån den kristna kyrkan och kristendom och då i synnerhet från den konservativa grenen? Abort- och äktenskapslagstiftningen är några exempel. Kvinnliga präster är ett annat.

På vilket sätt skulle en lagstiftning påverka utövandet av islam som religion? En absolut överväldigande del av muslimerna i Sverige är vad jag kallar vardagsmuslimer precis som de flesta av oss är vardagskristna.

Man får inte lov att ha flera fruar i Sverige – är det också ett ingrepp i religionsfriheten?
Svaret är otvetydigt nej!

Om vi tar bort de religiösa förtecknen hur många människor – män eller kvinnor - skulle vilja
dölja sina ansikten i vardagen? Ingen!

Det är en jämställdhetsfråga eftersom det bara är kvinnor som tvingas bära burka och nikab.
Det blir en ökad frihet och en ökad öppenhet med en förändring. Om det nu finns karlar som inte vill släppa ut sina fruar utan burka, då är det hög tid att de tar sig en extra funderare på vad det kan bero på, varför de inte vill tillåta det och vilket samhälle de bor i.

1 kommentar:

  1. Läste den kände amerikanske mellanösternexperten Daniel Pipes blogginlägg i detta ämne. Läsvärt att se hur dessa kläder användts runt om i världen för att utföra rån och terrorism.

    http://www.danielpipes.org/7585/niqabs-burqas-veiled-threat

    SvaraRadera